Tekening van mannetje met hersenen in de hand Titel: Hersenweetjes

Het zenuwstelsel

De hersenen zijn eigenlijk het controlecentrum van het lichaam. Ze moeten snel geïnformeerd worden over de behoeften van het lichaam en over de voorzieningen in de buurt om deze te bevredigen.

Om dit mogelijk te maken, kunnen de hersenen rekenen op een wijdverspreid netwerk doorheen heel het lichaam, dit worden de zenuwen genoemd. De hersenen, het ruggemerg en de zenuwen vormen samen het zenuwstelsel.

Om de controleorganen te kunnen onderscheiden van de informatiewegen, wordt het zenuwstelsel opgedeeld in 2 groepen: het centrale zenuwstelsel en het perifere zenuwstelsel.

Het centrale zenuwstelsel

Het centrale zenuwstelsel bestaat uit de hersenen en de verlenging hiervan, het ruggemerg, dat door het midden van de ruggegraat loopt. De ruggegraat vormt samen met de schedel voor een pantser dat het kwetsbare centrale zenuwstelsel beschermt.

Het perifere zenuwstelsel

Het perifere zenuwstelsel bestaat uit de zenuwen, waarvan sommigen informatie verzamelen, terwijl anderen opdrachten uitvoeren. De gezichtszenuwen gaan de hersenen binnen en buiten via de schedel, terwijl andere zenuwen de hersenen bereiken via het ruggemerg. De zenuwen die onderverdeeld zijn in het perifere zenuwstelsel kunnen op hun beurt nog eens onderverdeeld worden in 2 categorieën:
  • Het animale zenuwstelsel verzorgt het contact van de mens met de buitenwereld. Denk hierbij aan gewaarwordingen van de zintuigen, bewegingen, denken en willen.
  • Het vegetatieve zenuwstelsel verzorgt de regeling van orgaanfuncties. Denk hierbij aan bloedsomloop, ademhaling, uitscheiding en stofwisseling. Het vegetatieve zenuwstelsel heeft tot taak het interne milieu constant te houden en de werking van de inwendige organen aan te passen aan de situatie in de omgeving.
 
wist je dat   illusies   hersenen   spelletjes   neuroinf home

[NO FRAMES]

[RELOAD FRAMES AND HOMEPAGE]

Please send comments and suggestions to Mike Wijnants.

 
Page last updated on Tuesday, 11-Apr-2006 15:39:57 CEST © BBF 1998 all rights reserved